Νέα

Ενημερώσεις και δρώμενα της 3ης Καρδιολογικής Κλινικής


Νέα

Έναρξη μαθημάτων για το επιλεγόμενο μάθημα “Κλινικό Ηλεκτροκαρδιογράφημα”

Τη Δευτέρα 04.03.2024 ξεκίνησε με μεγάλη συμμετοχή το επιλεγόμενο μάθημα “Κλινικό Ηλεκτροκαρδιογράφημα”. Στο πρώτο μάθημα έγινε εισαγωγή των φοιτητών στις βασικές αρχές του Ηλεκτροκαρδιογραφήματος από τον καθηγητή κο. Βασιλικό και επίδειξη της ψηφιακής πλατφόρμας εκμάθησης Ηλεκτροκαρδιογραφήματος Epicardio Simulation από τον CEO και ιδρυτή της εταιρείας Epicardio κο. Βασίλειο Χουρμουζιάδη.

share

14 Φεβρουαρίου 2024 Παγκόσμια Ημέρα Συγγενών Καρδιοπαθειών

14 Φεβρουαρίου

Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, αλλά και παγκόσμια ημέρα Συγγενών Καρδιοπαθειών

Χρόνια Πολλά σε όλους τους ερωτευμένους! Σήμερα γιορτάζουμε την αγάπη, αλλά οφείλουμε να ευαισθητοποιηθούμε και για τη σημασία της καρδιαγγειακής υγείας. Ας φροντίσουμε τις καρδιές μας και ας προσφέρουμε αγάπη και στήριξη σε όλους όσους μάχονται με καρδιολογικά προβλήματα.

share

Σεμινάρια Σχολείο Ασθενών με Καρδιαγγειακές Παθήσεις Ιανουάριος- Φεβρουάριος 2024

Ο νέος κύκλος σεμιναρίων του Σχολείου Ασθενών με Καρδιαγγειακές Παθήσεις θα πραγματοποιηθούν την περίοδο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου 2024.

Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν στις ημερομηνίες:

  • 31 Ιανουαρίου 2024
  • 14 Φεβρουαρίου 2024
  • 28 Φεβρουαρίου 2024

Τα σεμινάρια πραγματοποιούνται στο κτίριο Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, 19:00-21:00 και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του CardioSchool: www.cardio-school.com

share

Νέα τεχνική μηχανικής αιμοδυναμικής υποστήριξης

Άλλο ένα ορόσημο στη διαδικασία ανάπτυξης του νέου Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου στο ΓΝΘ «Ιπποκράτειο» κατακτήθηκε.

Μια υψηλού ρίσκου αγγειοπλαστική σε ασθενή με πολυαγγειακή νόσο, υποβοηθούμενη, για πρώτη φορά σε Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, από διαδερμική αντλία καρδιάς, στέφτηκε με επιτυχία. Την επέμβαση πραγματοποίησε η Ομάδα Επεμβατικής Καρδιολογίας της Γ’ Καρδιολογικής Κλινικής, υπό την επίβλεψη του Διευθυντή, Καθηγητή κ. Βασίλειου Βασιλικού.

Διαβάστε περισσότερα

share

Σχολείο Ασθενών με Καρδιαγγειακές Παθήσεις 22 Νοεμβρίου 2023

Την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023 θα πραγματοποιηθεί το επόμενο διαδραστικό σεμινάριο με θέμα “Ψηφιακά Εργαλεία και Εφαρμογές για Ασθενείς με Καρδιαγγειακές Παθήσεις”. Το Σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ιατρικής Ιατρικής Φυσικής και Καινοτομίας ΑΠΘ (http://medphys.med.auth.gr/) και την εταιρεία Γνώμων Πληροφορικής ΑΕ (https://www.gnomon.com.gr/).

Τα Σεμινάρια του Σχολείου Ασθενών με Καρδιαγγειακές Παθήσεις πραγματοποιούνται 19:00- 21:00 στο κτίριο Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα: https://cardio-school.com/

share
Cardio-School Digital Literacy

1ο Σχολείο Επεμβατικής Καρδιολογίας

Το 1ο Σχολείο Επεμβατικής Καρδιολογίας θα πραγματοποιηθεί στις 11-12 Νοεμβρίου 2023, στο ξενοδοχείο “4 Εποχές” στο Λουτράκι, στα Πόζαρ, από τη Γ’ Καρδιολογική Κλινική ΑΠΘ, Γ.Ν.Θ Ιπποκράτειο.

share

Έναρξη Κύκλου Σεμιναρίων του «Σχολείου Ασθενών με Καρδιαγγειακές Παθήσεις» 2023-2024

Σε μια πρωτοποριακή προσπάθεια επαναπροσδιορισμού της καρδιαγγειακής φροντίδας, το «Σχολείο Ασθενών με Καρδιαγγειακές Παθήσεις», που διοργανώνεται από την Γ Καρδιολογική Κλινική ΑΠΘ, ξεκινά τον νέο κύκλο σεμιναρίων για την περίοδο 2023-2024 στις 18 Οκτωβρίου, στις 19:00 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Το εναρκτήριο σεμινάριο θα έχει τίτλο «Στεφανιαία νόσος, Δυσλιπιδαιμίες και Οξύ Έμφραγμα του Μυοκαρδίου».

Διαβάστε περισσότερα

share

Πρόγραμμα επεμβάσεων σε δομικές & συγγενείς καρδιοπάθειες

Το πρόγραμμα επεμβάσεων σε δομικές/συγγενείς καρδιοπάθειες της Γ’ Καρδιολογικής Κλινικής, που είχε εκκινήσει στις αρχές καλοκαιριού συνεχίζεται, αυτή τη φορά με χρήση συσκευής Occlutech για σύγκλιση μεσοκολπικής επικοινωνίας σε ασθενής με ανοιχτό ωοειδές τρήμα (PFO) που είχε υποστεί εγκεφαλικό λόγω παράδοξης εμβολής. Με την επεμβατική σύγκλιση αποτρέπεται η εμβολή θρόμβων διαμέσου της οδού του ανοικτού ωοειδούς τρήματος και αποτρέπονται μελλοντικά αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.

Διαβάστε περισσότερα

share

Εισαγωγή νέας τεχνικής στο αιμοδυναμικό εργαστήριο

Ακόμη ένα ορόσημο στην εξέλιξη του αιμοδυναμικού εργαστηρίου της Γ’ Καρδιολογικής Κλινικής επετεύχθη με την εισαγωγή του συστήματος ενδοστεφανιαίας απεικόνισης υψηλής ευκρίνειας (HF-OCT Nipro Gentuity).
Έτσι και σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική μπορούμε πλέον να έχουμε καλύτερη κατανόηση της παθολογίας της αθηρωματικής πλάκας και να κατευθύνουμε την αγγειοπλαστική στοχευμένα, επιτυγχάνοντας καλύτερα μακροχρόνια αποτελέσματα.

Διαβάστε περισσότερα

share

Ο Καθηγητής Β. Βασιλικός ανέλαβε πρόεδρος της ISHNE

Ο Καθηγητής Βασίλειος Βασιλικός ανέλαβε την Προεδρία της International Society for Holter and Non-Invasive Εlectrocardiology (ISHNE) από τον προηγούμενο Πρόεδρο Καθηγητή Takanori Ikeda στη διάρκεια του Japanese Heart Rhythm Society/ICE/ISHNE 2023 Meeting στο Sapporo της Ιαπωνίας. Η διάκριση αυτή αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ και την Ελληνική Καρδιολογική κοινότητα.

Διαβάστε περισσότερα

share

Συμμετοχή στο Heart Rhythm Society 2023

Συμμετοχή με διάλεξη του Καθηγητή και Διευθυντή της Γ Καρδιολογικής Κλινικής στο Αμερικανικό Συνέδριο Αρρυθμιών (Heart Rhythm Society 2023) στη Νεα Ορλεανη, το θέμα “Πως χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη μπορούμε να προβλέψουμε επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής από το Ηλεκτροκαρδιογράφημα”.

Η διάλεξη βασίσθηκε και στην εμπειρία ανάπτυξης εργαλείων ανάλυσης του ΗΚΓ με τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης της Κλινικής σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ιατρικής Πληροφορικής. 

share

Συμμετοχή στο Japanese Heart Rhythm Society 2023

Σημαντική η συμμετοχή της Συμμετοχή της Γ Καρδιολογικής Κλινικής στο Ιαπωνικό Συνέδριο Αρρυθμιών (Japanese Heart Rhythm Society 2023) με τρείς διαλέξεις και μία προεδρία από τους κκ Βασίλειο Βασιλικό, Διευθυντή της Κλινικής και τον Κωνσταντίνο Μπακογιάννη, ακαδημαϊκό υπότροφο. Επιπλέον η προφορική ανακοίνωση του Κωνσταντίνου Τριανταφύλλου με τίτλο «Risk assessment of post-MI patients with preserved EF 45-minute short ECG resting Holter recordings» συμπεριλήφθηκε στις τέσσερεις καλύτερες ανακοινώσεις του Συνεδρίου.

share

Πρώτη εμφύτευση Τροποποιητή Καρδιακής Συσταλτικότητας (CCM)

H πρώτη εμφύτευση Τροποποιητή Καρδιακής Συσταλτικότητας (CCM) σε ασθενή με Καρδιακή ανεπάρκεια, σε Νοσοκομείο του ΕΣΥ στη Βόρεια Ελλάδα έγινε στην Γ Καρδιολογική Κλινική από τους Β. Βασιλικό, Γ. Γιαννόπουλο και Α. Αντωνιάδη. Υπόσχεται σημαντική βοήθεια για επιλεγμένους ασθενείς με βαριά καρδιακή ανεπάρκεια στα πλαίσια της ολοκληρωμένης αντιμετώπισης της καρδιακής ανεπάρκειας στην εξειδικευμένη μονάδα της Γ Καρδιολογικής Κλινικής.

share

Πανελλαδικά πρώτη χρήση νέας τεχνικής

Η πρώτη χρησιμοποίηση στην Ελλάδα του καθετήρα Flex CATH Cross στην κρυοκατάληση (Cryo Ablation) της κολπικής μαρμαρυγής έγινε επιτυχώς στη Γ’ Καρδιολογική Κλινική. Με τη χρήση του καθετήρα επιτυγχάνεται καλύτερη σταθερότητα και λιγότερες αλλαγές καθετηρων, με αποτέλεσμα τη μείωση του συνολικού χρόνου επέμβασης και των επιπλοκών.

share

Συμμετοχή στο πρόγραμμα “Υποστηρίζουμε τη Ζωή”

Η Γ’ Καρδιολογική Κλινική ΑΠΘ στηρίζει ενεργά και έμπρακτα τη δράση της “Ανοιχτής Αγκαλιάς” , του σωματείου Φίλων Κοινωνικής Παιδιατρικής- Ιατρικής. Η κλινική μας συμμετείχε στην εθελοντική εκστρατεία προσυμπτωματικού ελέγχου “Υποστηρίζουμε τη Ζωή” που πραγματοποιήθηκε στη Λέσβο, στις περιοχές της Πέτρας και της Μήθυμνας (20-23/03/2023), με την παρουσία του ειδικευόμενου Καρδιολογίας κ. Χ. Τσαβούσογλου. Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας εξετάστηκαν παιδιά και ενήλικες τις περιοχής από γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων (καρδιολόγοι, παιδίατροι, ορθοπαιδικοί, χειρουργοί, οφθαλμίατροι) καθώς και από ψυχολόγο. Το πρόγραμμα αυτό πραγματοποιείται εδώ και 30 χρόνια, με σκοπό τη θωράκιση της σωματικής και ψυχικής υγείας του πληθυσμού των ακριτικών περιοχών της χώρας μας.

Διαβάστε περισσότερα

share

Διαδραστική Ημερίδα Κοινού «Σχολείο Ασθενών με Καρδιαγγειακές Παθήσεις»

Διαδραστική Ημερίδα Κοινού «Σχολείο Ασθενών με Καρδιαγγειακές Παθήσεις»

17 Μαΐου 2023
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

“Ζω με Γνώση, Ζω καλύτερα»

Είναι γνωστό ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις συνεχίζουν να αποτελούν την κυριότερη αιτία θνητότητας και νοσηρότητας, αποτελώντας ένα σημαντικό κοινωνικό ζήτημα. Η σωστή ενημέρωση και εκπαίδευση των ασθενών και των φροντιστών τους είναι θεμελιώδους σημασίας για την αποτελεσματική θεραπευτική διαχείριση των παθήσεων αυτών. Η θεματολογία του 2ου Κύκλου Σεμιναρίων του «Σχολείου Ασθενών με Καρδιαγγειακές Παθήσεις» ήταν σχετική με:

• Στεφανιαία Νόσο και Υπερλιπιδαιμία,
• Καρδιακή Ανεπάρκεια, Μυοκαρδιοπάθειες και Αιφνίδιο Καρδιακό Θάνατο
• Αρρυθμίες, Κολπική Μαρμαρυγή και εμφυτεύσιμες συσκευές διαχείρισης καρδιακού ρυθμού

Με την ολοκλήρωση του 2ου Κύκλου Σεμιναρίων διοργανώνεται από τη Γ’ Καρδιολογική Κλινική ΑΠΘ διαδραστική ημερίδα κοινού την Τετάρτη 17 Μαΐου 2023 και ώρες 18.00 – 22.00, που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (κτίριο Μ2, αίθουσα “Μωρίς Σαλτιέλ”) με κύριο στόχο να συζητηθούν με ασθενείς, φροντιστές και κοινό, πρακτικά θέματα που αφορούν την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, την καθημερινότητα με τις παθήσεις αυτές, ενώ θα υπάρξει σεμινάριο εκπαίδευσης στη βασική αναζωογόνηση και πρώτες βοήθειες (ΚΑΡΠΑ). Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Βασίλειος Βασιλικός
Καθηγητής Καρδιολογίας
Διευθυντής Γ΄ Καρδιολογικής Κλινικής ΑΠΘ
ΓΝΘ Ιπποκράτειο

share

Ευχές για Καλό Πάσχα

Ο Διευθυντής και το προσωπικό της Γ’ Καρδιολογικής Κλινικής ΑΠΘ σας εύχονται καλό Πάσχα και Χρόνια Πολλά!

share

Πρώτη εγκατάσταση του συστήματος Egg Nest στην Ελλάδα

Πρώτη εγκατάσταση και παρουσίαση στην Ελλάδα του Egg Nest, συστήματος ακτινοπροστασίας όλων των εργαζομένων στο Αιμοδυναμικό εργαστήριο μας, στα πλαίσια της βελτίωσης της ασφάλειας και της ποιότητας των συνθηκών εργασίας μας.

Θα βρίσκεται στον χώρο μας, σε όλη τη διάρκεια των πανελληνίων σεμιναρίων Ομάδων Εργασίας 16-18 Φεβρουαρίου. Είστε ευπρόσδεκτοι να μας επισκεφθείτε και να το δείτε δια ζώσης.

share

Νέα σεμινάρια του “σχολείου ασθενών”

Μετά την επιτυχημένη πορεία του 1ου κύκλου σεμιναρίων του Σχολείου Ασθενών ξεκινά την Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2023, 7-9μμ ο επόμενος κύκλος σεμιναρίων με θέμα:

«Ισχαιμική Μυοκαρδιοπάθεια/ Στεφανιαία Νόσος & Υπερλιπιδαιμία»

Θα χαρούμε να μας τιμήσετε με την παρουσία σας

Τα σεμινάρια πραγματοποιούνται στο κτίριο Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (Αίθουσα CR1) και ώρα 7-9μμ

Με τιμή,

Διευθυντής Γ’ Καρδιολογικής Κλινικής ΑΠΘ
Καθηγητής Βασίλειος Βασιλικός

share

Σχολείο ασθενών κατά της “πληροφοριορύπανσης” στην Υγεία

Η Γ’ Καρδιολογική Κλινική του ΑΠΘ, στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης έθεσε σε πιλοτική εφαρμογή το “Σχολείο Καρδιολογικών Ασθενών”. Στην καινοτόμα δράση οι ασθενείς κάθονται στα θρανία και ενημερώνονται από τους γιατρούς τους για ό,τι τους απασχολεί, σε μια αμφίδρομη διαδραστική διαδικασία σε περιβάλλον εκτός νοσοκομείου. Η πρώτη φάση της δράσης, που πραγματοποιήθηκε το φθινόπωρο για την καρδιακή ανεπάρκεια και την κολπική μαρμαρυγή, ήταν ιδιαίτερα διδακτική για τους ασθενείς, αλλά και τους ίδιους τους γιατρούς, που επεκτείνουν τα σεμινάρια τον ερχόμενο χειμώνα σε άλλες καρδιαγγειακές ασθένειες.

Διαβάστε περισσότερα εδω

share

Άσκηση ασθενών με Καρδιακή Ανεπάρκεια

Άρθρο του καθηγητή κ. Βασίλειου Βασιλικού σχετικά με την άσκηση ασθνών με καρδιακή ανεπάρκεια.

Πατήστε στο παρακάτω link για να διαβάσετε για τις νέες κοινωνικές δράσεις της Γ’ Καρδιολογικής Κλινικής που προφέρουν σημαντικά οφέλη για τους καρδιαγγειακούς ασθενείς αλλά και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Άσκηση ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια (πατηστε εδώ)

share

Μήνυμα του Καθηγητή Β. Βασιλικού, πρόεδρου της Επιστ. Επιτροπής Arrhythmias Update 2022

 

share

Arrythmias Update 2022

Αγαπητοί/ες συνάδελφοι /σες

Μετά την ιδιαίτερα επιτυχή πορεία των προηγούμενων διοργανώσεων της 3ης Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του ΑΠΘ, θα θέλαμε και εφέτος να σας προσκαλέσουμε στο Συνέδριο με τίτλο “Arrhythmias Update 2022” που θα γίνει στο ξενοδοχείο Mediterranean Palace, την Παρασκευή 2 και Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022, με υβριδικό τρόπο, σύμφωνα με τις οδηγίες της πολιτείας.

Η πανδημία έχει αλλάξει τον τρόπο αντιμετώπισης της ασθένειας. Η χρήση εξατομικευμένων πλέον τεχνικών που βασίζονται στη γενετική, αλλά και την πληροφορική έχει μπει στην καθημερινότητα μας. Η τεχνητή νοημοσύνη και οι μεγάλες βάσεις δεδομένων επέτρεψαν τη δημιουργία «ευφυών» αλγορίθμων που μπορούν να προβλέψουν τον επιπολασμό παθήσεων στον γενικό πληθυσμό, να βοηθήσουν στη διάγνωση παθήσεων και να προτείνουν την πιο κατάλληλη θεραπεία. Η τεχνολογία αυτή υπάρχει και εξελίσσεται και στον τόπο μας, και επιστήμονες που συμμετέχουν ενεργά στην εξέλιξη τους θα μας ενημερώσουν για την Ιατρική της ακριβείας.

Διαβάστε περισσότερα

share

Σχολείο ασθενών με καρδιαγγειακές παθήσεις

Mε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 29 Ιουνίου, στο ξενοδοχείο The MET Hotel, η εναρκτήρια εκδήλωση της δράσης “Σχολείο ασθενών με καρδιαγγειακές παθήσεις” της Γ´ Καρδιολογικής Κλινικής ΑΠΘ.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, κ. Μ. Δερμετζοπούλου, ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, κ. Δ. Κούβελας, ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, κ. Θ. Δαρδαβέσης, ο Προέδρος του Ιατρικού Τμήματος της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, κ. Κ. Αναστασιάδης, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, κ. Α. Εξαδάκτυλος και ο Διοικητής του ΓΝΘ Ιπποκράτειο, κ. Ν. Αντωνάκης.

Στην εκδήλωση πραγματοποιήθηκαν ομιλίες από τον Καθηγητή Καρδιολογίας κ. Βασιλικό, τον Επίκουρο Καθηγητή καρδιολογίας κ. Χ. Παπαδόπουλο, τον ειδικό καρδιολόγο και ακαδημαϊκό υπότροφο ΑΠΘ, κ. Σ. Θεοφιλογιαννάκο, και τον ειδικό καρδιολόγο και ακαδημαϊκό υπότροφο ΑΠΘ, κ. Κ. Μπακογιάννη. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος κ. Λέλα Κεσίδου.

Διαβάστε περισσότερα

share

Σχολείο Ασθενών με Καρδιαγγειακές Παθήσεις

Σχολείο ασθενών με καρδιαγγειακές παθήσεις πρόκειται να λειτουργήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, στην Γ ́ πανεπιστημιακή καρδιολογική κλινική του Ιπποκράτειου νοσοκομείου, ώστε οι ασθενείς να μπορούν να συμβάλλουν αποτελεσματικότερα στη θεραπεία τους.
Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν τη σημαντικότερη αιτία θανάτου
παγκοσμίως και παρά την μεγάλη εξέλιξη στον τομέα της θεραπευτικής, η νοσηρότητα και η θνητότητα παραμένουν υψηλές. Η ορθή αντιμετώπιση των ασθενών συναρτάται από το επίπεδο της ενημέρωσης που έχουν για την πάθησή τους, τόσο οι ίδιοι όσο και οι φροντιστές τους.
Οι δίαυλοι ενημέρωσης των ασθενών είναι κυρίως μέσω του διαδικτύου και των κοινωνικών μέσων δικτύωσης, που όχι μόνον δεν επαρκούν, αλλά πολλές φορές αποπροσανατολίζουν με μη έγκυρες επιστημονικά πληροφορίες.

 

Διαβάστε περισσότερα

share

Grand Rounds in Cardiology

Οι Α’, Β’ και Γ’ Πανεπιστημιακές Καρδιολογικές Κλινικές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διοργανώνουν κάθε πρώτη Πέμπτη του μήνα, στις 21:00, τη σειρά μαθημάτων με τίτλο Grand Rounds in Cardiology”.

Πρόκειται για διαδικτυακά εκπαιδευτικά sessions, τα οποία πραγματοποιούνται από ειδικευόμενους για ειδικευόμενους καρδιολογίας και άλλων συναφών ειδικοτήτων. Το περιεχόμενο των sessions συνίσταται σε ενδιαφέροντα κλινικά περιστατικά που καλύπτουν όλο το φάσμα της ειδικότητας της καρδιολογίας και αντικατοπτρίζουν φλέγοντα ζητήματα προς συζήτηση, αλλά και καθημερινά διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι ειδικοί και ειδικευόμενοι καρδιολόγοι στην κλινική πράξη.

share
Grand Rounds

Βράβευση εργασίας

Η εργασία της κλινικής μας με τίτλο “Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΕΝΔΟΦΛΕΒΙΟ ΣΙΔΗΡΟ ΒΕΛΤΙΩΝΕΙ ΤΟ ΑΡΡΥΘΜΙΟΛΟΓΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΣΙΔΗΡΟΠΕΝΙΑ” βραβεύτηκε ως μία από τις καλύτερες ανακοινώσεις στο 230 Πανελλήνιο Συνέδριο Καρδιακής Ανεπάρκειας 2022.

 

 

share

Η Αν. Υπουργός Υγείας στο ΓΝΘ “Ιπποκράτειο”

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα επισκέφτηκε το νοσοκομείο μας ΓΝΘ Ιπποκράτειο. Η αν. υπουργός επισκέφτηκε πέραν από τη ΜΕΘ και το υπό κατασκευή αιμοδυναμικό εργαστήριο της κλινικής μας. Ο διευθυντής της κλινικής μας κ. Βασίλειος Βασιλικός ξενάγησε την αν. υπουργό στο αιμοδυναμικό εργαστήριο παρουσιάζοντας όλες τις προοπτικές και δυανατότητές του.

Ο διευθυντής μας δήλωσε επί του θέματος μέσω του προσωπικού του λογαριασμού σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης:

“Ιδιαίτερα εποικοδομητική η νυκτερινή επίσκεψη της αν. Υπουργού κας Γκάγκα, του Γ.Γ. κου Κωστόπουλου, της Διοίκησης της 4ης ΥΠΕ και του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου. Ελπίζουμε σύντομα να ολοκληρωθούν οι οικοδομικές εργασίες της νέας πτέρυγας Αιμοδυναμικών εργαστηρίων, Στεφανιαίας Μονάδας, Αναίμακτων εργαστηρίων και λοιπών βοηθητικών χώρων. Το σημαντικό αυτό έργο θα αναβαθμίσει σημαντικά τις υπηρεσίες υγείας που προσφέρουμε στους ασθενείς μας.”

Για περισσότερες πληροφορίες ανοίξτε τον παρακάτω σύνδεσμο από την εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ που κάλυψε την επίσκεψη της αν. υπουργού.

Πατείστε ΕΔΩ

share

Eθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας στην Καρδιολογία

Ο διευθυντής της κλινικής Βασίλειος Βασιλικός έγραψε τα εξής σε άρθρο της εφημερίδας “Το Βήμα” για το Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακρίβειας στην Καρδιολογία:

“Το Ιατρείο Μυοκαρδιοπαθειών και Νευρομυϊκών Νοσημάτων της Γ’ Καρδιολογικής Κλινικής του ΑΠΘ μέσα από τη συμμετοχή του στο Ενιαίο Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας στην Καρδιολογία (ΕΔΙΑΚ) προσφέρει την έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση, παρακολούθηση και θεραπευτική αντιμετώπιση ενός μεγάλου αριθμού ασθενών ολόκληρης της Βορείου Ελλάδος, οι οποίοι πάσχουν από ένα ευρύ φάσμα κληρονομούμενων μυοκαρδιακών παθήσεων. Μέσα από την εφαρμογή νεότερων απεικονιστικών τεχνικών (τρισδιάστατης υπερηχοκαρδιογραφίας- δυναμικής ηχοκαρδιογραφίας με άσκηση, μαγνητικής τομογραφίας μυοκαρδίου κ.α.) αλλά και τη δυνατότητα γενετικού ελέγχου, συμβουλευτικής/καθοδήγησης, το ιατρείο καινοτομεί κλινικά και ερευνητικά. Τέλος, παρέχεται η δυνατότητα εξειδικευμένου προαγωνιστικού ελέγχου αθλητών και ανίχνευσης μυοκαρδιοπαθειών στην ιδιαίτερη αυτή ομάδα.”

Διαβάστε το πλήρες άρθρο ΕΔΩ!

share

Παγκόσμια Μέρα Υγείας 2021

Η 29η Σεπτεμβρίου αποτελεί Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς και αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την αύξηση της κοινωνικής συνείδησης για τις καρδιαγγειακές νόσους. Η φράση «κάλλιο προλαμβάνειν παρά θεραπεύειν» είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, καθώς η υγεινή διατροφή και η τακτική άσκηση μπορούν να μειώσουν κατά πολύ την πιθανότητα καρδιακής νόσου. Αυτό είναι φέτος το κύριο μήνυμα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Καρδιάς, η οποία προτείνει τη βέλτιστη αξιοποίηση της τηλεϊατρικής φροντίδας για την πρώιμη αναγνώριση επικίνδυνων καρδιακών παθήσεων όπως το έμφραγμα.

share

85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η συμμετοχή του Ιατρείου Καρδιαγγειακής Πρόληψης στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στο Περίπτερο 14 – Akademia. Κατά την παρουσία στην έκθεση δόθηκε η δυνατότητα στην ερευνητική μας ομάδα να αντλήσει χρήσιμα σχόλια και εμπειρίες μέσω της αλληλεπίδρασης με το κοινό αλλά και με ασθενείς με χρόνιες καρδιολογικές παθήσεις, όσον αφορά την ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών υγείας στον τομέα της καρδιολογίας.

Η ΔΕΘ αποτέλεσε σημαντική ευκαιρία διασύνδεσης με ακαδημαικούς & πανεπιστημιακούς φορείς καθώς και νεοφυείς εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας. Ιδιαίτερη τιμή αποτέλεσε το ενδιαφέρον που έδειξαν για την εφαρμογή thessHF αλλά και τις υπόλοιπες ψηφιακές παρεμβάσεις του ιατρείου μας εκπρόσωποι κοινωνικών και πολιτειακών φορέων, όπως η Υπουργός Παιδείας κα. Νίκη Κεραμέως και βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους για το ενδιαφέρον που έδειξαν κατά την επίσκεψή τους στο περίπτερό μας. Αποτελεί σημαντικό κίνητρο να συνεχίσουμε να δημιουργούμε λύσεις για τη βελτίωση της ζωής των ασθενών με καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

share

85η ΔΕΘ

Το Εργαστήριο Καρδιαγγειακής Πρόληψης και Ψηφιακής Καρδιολογίας (Cardiovascular Prevention and Digital Cardiology Lab) της κλινικής μας συμμετέχει στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (85η ΔΕΘ) που θα διεξαχθεί μεταξύ 11-19 Σεπτεμβρίου 2021.

Πρόκειται να γίνει παρουσίαση των δραστηριοτήτων του εργαστηρίου της κλινικής μας, μεταξύ των οποίων:
Της πρώτης ειδικής για ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια εφαρμογής για smartphones και tablets, thessHF. Η thessHF αποτελεί την πρώτη ελληνική εφαρμογή για ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια. Επιπλέον πραγματοποιήθηκε πιλοτική κλινική μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε σε ένα από τα πλέον καταξιωμένα περιοδικά στον τομέα, το JMIR: mHealth and uHealth (IF: 4.77) και απέδειξε πως η χρήση της εφαρμογής βελτίωσε την αυτορφροντίδα των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια, μέσω του καλύτερου ελέγχου της συμπτωματολογίας της νόσου. Η εξέλιξη της thessHF συνεχίζεται σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής του ΑΠΘ και πρόκειται να συνεχιστεί με στόχο την παροχή των καλύτερων δυνατών υπηρεσιών ψηφιακής υγείας στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.
Ενός ειδικού αλγορίθμου τεχνητής νοημοσύνης για την πρόβλεψη εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής.
Της μελέτης emPOWERD η οποία αφορά την διαχείριση ασθενών με κολπική μαρμαρυγή με την βοήθεια mHealth-εφαρμογών απομακρυσμένης τηλεϊατρικής.

Σας περιμένουμε όλους στο περίπτερο 14 – akademia.

share

Arrhythmias Update 2021

Η 3η Καρδιολογική Κλινική ΑΠΘ και η Ελληνική Ρυθμολογική Εταιρεία διοργανώνουν το συνέδριο Arrhythmias Update 2021, με διεθνή συμμετοχή, στις 3-4 Σεπτεμβρίου 2021, στο Makedonia Palace Θεσσαλονίκης.

Βρείτε πληροφορίες για το πρόγραμμα αλλά και τη συμμετοχή σας στο συνέδριο πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.medevents.gr/congress/au21?lang=1

Σας περιμένουμε όλους εκεί!

share

Συμμετοχή στο ESC Congress 2021

Η κλινική συμμετείχε ενεργά για άλλη μια χρονιά στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας (ESC Congress 2021). Σας παραθέτουμε τις εργασίες μας που έγιναν αποδεκτές προς παρουσίαση στο συνέδριο:

Διαβάστε περισσότερα

share

EHRA expert consensus statement

Ανακοινώθηκαν οδηγίες από την European Heart Rhythm Association (EHRA) για την τοποθέτηση εμφυτεύσιμων συσκευών βηματοδότησης και απινίδωσης. Στη συγγραφική ομάδα συμμετείχε και ο διευθυντής της κλινικής μας, κ. Βασίλειος Βασιλικός. Κατεβάστε τις οδηγίες ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στη σελίδα της EHRA ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ.

share

Thess-HF app design and study results published in JMIR mHealth-uHealth

It is a great honor to announce the publication of “A Patient-Oriented App (ThessHF) to Improve Self-Care Quality in Heart Failure: From Evidence-Based Design to Pilot Study” in JMIR mHealth and uHealth, one of the most respectable journals in the field of mHealth (5-year IF: 5.323). This is a huge milestone for a journey that started way back in 2018 with the app’s earliest versions. ThessHF is one of very few mHealth apps in HF to actively include patients in its development, and we believe our commitment to put patients first paid off. We owe them a debt of gratitude, for they are our source of inspiration and motivating factor!
We would also like to thank the Hellenic Society of Cardiology for endorsing the use of ThessHF by Greek HF patients during the COVID-19 pandemic – one of the highest praises an app could hope to receive.
The Cardiovascular Prevention and Digital Cardiology Lab, manned by Dr. Bakogiannis Constantinos, Mouselimis Dimitrios, Tsarouchas Anastasios and Prof. Vassilikos Vassilios will keep using state-of-the-art technology to benefit patients. Stay tuned!

You can view the publication here: https://mhealth.jmir.org/2021/4/e24271/

share

Παρουσίαση Αγγλόγλωσσου Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών Ιατρικής ΑΠΘ

Η εκδήλωση παρουσίασης τους Αγγλόγλωσσου Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών Ιατρικής ΑΠΘ στις 15/04/2021:

Πηγή: https://www.livemedia.gr/video/422396

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα του προγράμματος: https://aristotlemedical.edu.gr/

 

share

Σκέψεις περί κορονοϊού και συναφών θεμάτων

“Από την προηγούμενη Κυριακή νοσηλεύομαι στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης με αμφοτερόπλευρη COVID πνευμονία. Προηγήθηκε μια εβδομάδα με πυρετό, βήχα και λίγη δύσπνοια. Το τεστ θετικοποιήθηκε 3 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων!!!

 

Διαπιστώσεις:

4 γιατροί της κλινικής θετικοί, οι 2 νοσηλευόμενοι (οι γηραιότεροι!!!),

7 νοσηλεύτριες της κλινικής θετικές

Διαβάστε περισσότερα

share

Το έμφραγμα δεν μπορεί να περιμένει

«Ακόμα και την εποχή του κορονοϊού, το έμφραγμα δεν μπορεί να περιμένει» είναι το σύνθημά, το οποίο ακούμε να λέει ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης, ένας από τους τρεις ηθοποιούς που εμφανίζονται στο το τελευταίο video πρότζεκτ που οργάνωσε προσφάτως η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.

Στο πρώτο βίντεο, ο Άκης Σακελλαρίου υποδύεται έναν ληστή που επιστρέφει από μια «δουλειά» πέφτοντας στην αγκαλιά της αγαπημένης του Μυρτώς Αλικάκη.

Διαβάστε περισσότερα

share

Η επίδραση του όγκου περιστατικών στην επιτυχία της επέμβασης κατάλυσης της κολπικής μαρμαρυγής

Πανευρωπαϊκή μελέτη μητρώου στην οποία συμμετείχε ενεργά η κλινική μας ανέδειξε διαφορές στην επιτυχία της κατάλυσης της κολπικής μαρμαρυγής ανάλογα με τον όγκο περιστατικών των διαφόρων κέντρων. Συγκεκριμένα, καρδιολογικά κέντρα με μικρότερο όγκο περιστατικών είχαν τάση για μικρότερη πιθανότητα επιτυχία και υψηλότερο κίνδυνο συμβαμάτων. Κατόπιν διόρθωσης ως προς τα χαρακτηριστικά των ασθενών και των επεμβάσεων οι τάσεις αυτές δεν απέβησαν σημαντικές, γεγονός που αναδεικνύει την ετερογένεια του πληθυσμού που υποβάλλεται σε επέμβαση κατάλυσης μεταξύ εξειδικευμένων κέντρων με μεγάλο όγκο περιστατικών και λιγότερο εξειδικευμένων κέντρων.

share