News

Events and happenings of the 3rd Department of Cardiology


News

Συμμετοχή στο πρόγραμμα “Υποστηρίζουμε τη Ζωή”

Η Γ’ Καρδιολογική Κλινική ΑΠΘ στηρίζει ενεργά και έμπρακτα τη δράση της “Ανοιχτής Αγκαλιάς” , του σωματείου Φίλων Κοινωνικής Παιδιατρικής- Ιατρικής. Η κλινική μας συμμετείχε στην εθελοντική εκστρατεία προσυμπτωματικού ελέγχου “Υποστηρίζουμε τη Ζωή” που πραγματοποιήθηκε στη Λέσβο, στις περιοχές της Πέτρας και της Μήθυμνας (20-23/03/2023), με την παρουσία του ειδικευόμενου Καρδιολογίας κ. Χ. Τσαβούσογλου. Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας εξετάστηκαν παιδιά και ενήλικες τις περιοχής από γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων (καρδιολόγοι, παιδίατροι, ορθοπαιδικοί, χειρουργοί, οφθαλμίατροι) καθώς και από ψυχολόγο. Το πρόγραμμα αυτό πραγματοποιείται εδώ και 30 χρόνια, με σκοπό τη θωράκιση της σωματικής και ψυχικής υγείας του πληθυσμού των ακριτικών περιοχών της χώρας μας.

Διαβάστε περισσότερα

share

Διαδραστική Ημερίδα Κοινού «Σχολείο Ασθενών με Καρδιαγγειακές Παθήσεις»

Διαδραστική Ημερίδα Κοινού «Σχολείο Ασθενών με Καρδιαγγειακές Παθήσεις»

17 Μαΐου 2023
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

“Ζω με Γνώση, Ζω καλύτερα»

Είναι γνωστό ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις συνεχίζουν να αποτελούν την κυριότερη αιτία θνητότητας και νοσηρότητας, αποτελώντας ένα σημαντικό κοινωνικό ζήτημα. Η σωστή ενημέρωση και εκπαίδευση των ασθενών και των φροντιστών τους είναι θεμελιώδους σημασίας για την αποτελεσματική θεραπευτική διαχείριση των παθήσεων αυτών. Η θεματολογία του 2ου Κύκλου Σεμιναρίων του «Σχολείου Ασθενών με Καρδιαγγειακές Παθήσεις» ήταν σχετική με:

• Στεφανιαία Νόσο και Υπερλιπιδαιμία,
• Καρδιακή Ανεπάρκεια, Μυοκαρδιοπάθειες και Αιφνίδιο Καρδιακό Θάνατο
• Αρρυθμίες, Κολπική Μαρμαρυγή και εμφυτεύσιμες συσκευές διαχείρισης καρδιακού ρυθμού

Με την ολοκλήρωση του 2ου Κύκλου Σεμιναρίων διοργανώνεται από τη Γ’ Καρδιολογική Κλινική ΑΠΘ διαδραστική ημερίδα κοινού την Τετάρτη 17 Μαΐου 2023 και ώρες 18.00 – 22.00, που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (κτίριο Μ2, αίθουσα “Μωρίς Σαλτιέλ”) με κύριο στόχο να συζητηθούν με ασθενείς, φροντιστές και κοινό, πρακτικά θέματα που αφορούν την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, την καθημερινότητα με τις παθήσεις αυτές, ενώ θα υπάρξει σεμινάριο εκπαίδευσης στη βασική αναζωογόνηση και πρώτες βοήθειες (ΚΑΡΠΑ). Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Βασίλειος Βασιλικός
Καθηγητής Καρδιολογίας
Διευθυντής Γ΄ Καρδιολογικής Κλινικής ΑΠΘ
ΓΝΘ Ιπποκράτειο

share

Ευχές για Καλό Πάσχα

Ο Διευθυντής και το προσωπικό της Γ’ Καρδιολογικής Κλινικής ΑΠΘ σας εύχονται καλό Πάσχα και Χρόνια Πολλά!

share

Πρώτη εγκατάσταση του συστήματος Egg Nest στην Ελλάδα

Πρώτη εγκατάσταση και παρουσίαση στην Ελλάδα του Egg Nest, συστήματος ακτινοπροστασίας όλων των εργαζομένων στο Αιμοδυναμικό εργαστήριο μας, στα πλαίσια της βελτίωσης της ασφάλειας και της ποιότητας των συνθηκών εργασίας μας.

Θα βρίσκεται στον χώρο μας, σε όλη τη διάρκεια των πανελληνίων σεμιναρίων Ομάδων Εργασίας 16-18 Φεβρουαρίου. Είστε ευπρόσδεκτοι να μας επισκεφθείτε και να το δείτε δια ζώσης.

share

Νέα σεμινάρια του “σχολείου ασθενών”

Μετά την επιτυχημένη πορεία του 1ου κύκλου σεμιναρίων του Σχολείου Ασθενών ξεκινά την Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2023, 7-9μμ ο επόμενος κύκλος σεμιναρίων με θέμα:

«Ισχαιμική Μυοκαρδιοπάθεια/ Στεφανιαία Νόσος & Υπερλιπιδαιμία»

Θα χαρούμε να μας τιμήσετε με την παρουσία σας

Τα σεμινάρια πραγματοποιούνται στο κτίριο Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (Αίθουσα CR1) και ώρα 7-9μμ

Με τιμή,

Διευθυντής Γ’ Καρδιολογικής Κλινικής ΑΠΘ
Καθηγητής Βασίλειος Βασιλικός

share

Σχολείο ασθενών κατά της “πληροφοριορύπανσης” στην Υγεία

Η Γ’ Καρδιολογική Κλινική του ΑΠΘ, στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης έθεσε σε πιλοτική εφαρμογή το “Σχολείο Καρδιολογικών Ασθενών”. Στην καινοτόμα δράση οι ασθενείς κάθονται στα θρανία και ενημερώνονται από τους γιατρούς τους για ό,τι τους απασχολεί, σε μια αμφίδρομη διαδραστική διαδικασία σε περιβάλλον εκτός νοσοκομείου. Η πρώτη φάση της δράσης, που πραγματοποιήθηκε το φθινόπωρο για την καρδιακή ανεπάρκεια και την κολπική μαρμαρυγή, ήταν ιδιαίτερα διδακτική για τους ασθενείς, αλλά και τους ίδιους τους γιατρούς, που επεκτείνουν τα σεμινάρια τον ερχόμενο χειμώνα σε άλλες καρδιαγγειακές ασθένειες.

Διαβάστε περισσότερα εδω

share

Άσκηση ασθενών με Καρδιακή Ανεπάρκεια

Άρθρο του καθηγητή κ. Βασίλειου Βασιλικού σχετικά με την άσκηση ασθνών με καρδιακή ανεπάρκεια.

Πατήστε στο παρακάτω link για να διαβάσετε για τις νέες κοινωνικές δράσεις της Γ’ Καρδιολογικής Κλινικής που προφέρουν σημαντικά οφέλη για τους καρδιαγγειακούς ασθενείς αλλά και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Άσκηση ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια (πατηστε εδώ)

share

Μήνυμα του Καθηγητή Β. Βασιλικού, πρόεδρου της Επιστ. Επιτροπής Arrhythmias Update 2022

 

share

Arrythmias Update 2022

Αγαπητοί/ες συνάδελφοι /σες

Μετά την ιδιαίτερα επιτυχή πορεία των προηγούμενων διοργανώσεων της 3ης Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του ΑΠΘ, θα θέλαμε και εφέτος να σας προσκαλέσουμε στο Συνέδριο με τίτλο “Arrhythmias Update 2022” που θα γίνει στο ξενοδοχείο Mediterranean Palace, την Παρασκευή 2 και Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022, με υβριδικό τρόπο, σύμφωνα με τις οδηγίες της πολιτείας.

Η πανδημία έχει αλλάξει τον τρόπο αντιμετώπισης της ασθένειας. Η χρήση εξατομικευμένων πλέον τεχνικών που βασίζονται στη γενετική, αλλά και την πληροφορική έχει μπει στην καθημερινότητα μας. Η τεχνητή νοημοσύνη και οι μεγάλες βάσεις δεδομένων επέτρεψαν τη δημιουργία «ευφυών» αλγορίθμων που μπορούν να προβλέψουν τον επιπολασμό παθήσεων στον γενικό πληθυσμό, να βοηθήσουν στη διάγνωση παθήσεων και να προτείνουν την πιο κατάλληλη θεραπεία. Η τεχνολογία αυτή υπάρχει και εξελίσσεται και στον τόπο μας, και επιστήμονες που συμμετέχουν ενεργά στην εξέλιξη τους θα μας ενημερώσουν για την Ιατρική της ακριβείας.

Διαβάστε περισσότερα

share

Σχολείο ασθενών με καρδιαγγειακές παθήσεις

Mε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 29 Ιουνίου, στο ξενοδοχείο The MET Hotel, η εναρκτήρια εκδήλωση της δράσης “Σχολείο ασθενών με καρδιαγγειακές παθήσεις” της Γ´ Καρδιολογικής Κλινικής ΑΠΘ.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, κ. Μ. Δερμετζοπούλου, ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, κ. Δ. Κούβελας, ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, κ. Θ. Δαρδαβέσης, ο Προέδρος του Ιατρικού Τμήματος της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, κ. Κ. Αναστασιάδης, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, κ. Α. Εξαδάκτυλος και ο Διοικητής του ΓΝΘ Ιπποκράτειο, κ. Ν. Αντωνάκης.

Στην εκδήλωση πραγματοποιήθηκαν ομιλίες από τον Καθηγητή Καρδιολογίας κ. Βασιλικό, τον Επίκουρο Καθηγητή καρδιολογίας κ. Χ. Παπαδόπουλο, τον ειδικό καρδιολόγο και ακαδημαϊκό υπότροφο ΑΠΘ, κ. Σ. Θεοφιλογιαννάκο, και τον ειδικό καρδιολόγο και ακαδημαϊκό υπότροφο ΑΠΘ, κ. Κ. Μπακογιάννη. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος κ. Λέλα Κεσίδου.

Διαβάστε περισσότερα

share

Σχολείο Ασθενών με Καρδιαγγειακές Παθήσεις

Σχολείο ασθενών με καρδιαγγειακές παθήσεις πρόκειται να λειτουργήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, στην Γ ́ πανεπιστημιακή καρδιολογική κλινική του Ιπποκράτειου νοσοκομείου, ώστε οι ασθενείς να μπορούν να συμβάλλουν αποτελεσματικότερα στη θεραπεία τους.
Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν τη σημαντικότερη αιτία θανάτου
παγκοσμίως και παρά την μεγάλη εξέλιξη στον τομέα της θεραπευτικής, η νοσηρότητα και η θνητότητα παραμένουν υψηλές. Η ορθή αντιμετώπιση των ασθενών συναρτάται από το επίπεδο της ενημέρωσης που έχουν για την πάθησή τους, τόσο οι ίδιοι όσο και οι φροντιστές τους.
Οι δίαυλοι ενημέρωσης των ασθενών είναι κυρίως μέσω του διαδικτύου και των κοινωνικών μέσων δικτύωσης, που όχι μόνον δεν επαρκούν, αλλά πολλές φορές αποπροσανατολίζουν με μη έγκυρες επιστημονικά πληροφορίες.

 

Διαβάστε περισσότερα

share

Grand Rounds in Cardiology

Οι Α’, Β’ και Γ’ Πανεπιστημιακές Καρδιολογικές Κλινικές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διοργανώνουν κάθε πρώτη Πέμπτη του μήνα, στις 21:00, τη σειρά μαθημάτων με τίτλο Grand Rounds in Cardiology”.

Πρόκειται για διαδικτυακά εκπαιδευτικά sessions, τα οποία πραγματοποιούνται από ειδικευόμενους για ειδικευόμενους καρδιολογίας και άλλων συναφών ειδικοτήτων. Το περιεχόμενο των sessions συνίσταται σε ενδιαφέροντα κλινικά περιστατικά που καλύπτουν όλο το φάσμα της ειδικότητας της καρδιολογίας και αντικατοπτρίζουν φλέγοντα ζητήματα προς συζήτηση, αλλά και καθημερινά διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι ειδικοί και ειδικευόμενοι καρδιολόγοι στην κλινική πράξη.

share
Grand Rounds

Βράβευση εργασίας

Η εργασία της κλινικής μας με τίτλο “Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΕΝΔΟΦΛΕΒΙΟ ΣΙΔΗΡΟ ΒΕΛΤΙΩΝΕΙ ΤΟ ΑΡΡΥΘΜΙΟΛΟΓΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΣΙΔΗΡΟΠΕΝΙΑ” βραβεύτηκε ως μία από τις καλύτερες ανακοινώσεις στο 230 Πανελλήνιο Συνέδριο Καρδιακής Ανεπάρκειας 2022.

 

 

share

Η Αν. Υπουργός Υγείας στο ΓΝΘ “Ιπποκράτειο”

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα επισκέφτηκε το νοσοκομείο μας ΓΝΘ Ιπποκράτειο. Η αν. υπουργός επισκέφτηκε πέραν από τη ΜΕΘ και το υπό κατασκευή αιμοδυναμικό εργαστήριο της κλινικής μας. Ο διευθυντής της κλινικής μας κ. Βασίλειος Βασιλικός ξενάγησε την αν. υπουργό στο αιμοδυναμικό εργαστήριο παρουσιάζοντας όλες τις προοπτικές και δυανατότητές του.

Ο διευθυντής μας δήλωσε επί του θέματος μέσω του προσωπικού του λογαριασμού σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης:

“Ιδιαίτερα εποικοδομητική η νυκτερινή επίσκεψη της αν. Υπουργού κας Γκάγκα, του Γ.Γ. κου Κωστόπουλου, της Διοίκησης της 4ης ΥΠΕ και του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου. Ελπίζουμε σύντομα να ολοκληρωθούν οι οικοδομικές εργασίες της νέας πτέρυγας Αιμοδυναμικών εργαστηρίων, Στεφανιαίας Μονάδας, Αναίμακτων εργαστηρίων και λοιπών βοηθητικών χώρων. Το σημαντικό αυτό έργο θα αναβαθμίσει σημαντικά τις υπηρεσίες υγείας που προσφέρουμε στους ασθενείς μας.”

Για περισσότερες πληροφορίες ανοίξτε τον παρακάτω σύνδεσμο από την εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ που κάλυψε την επίσκεψη της αν. υπουργού.

Πατείστε ΕΔΩ

share

Eθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας στην Καρδιολογία

Ο διευθυντής της κλινικής Βασίλειος Βασιλικός έγραψε τα εξής σε άρθρο της εφημερίδας “Το Βήμα” για το Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακρίβειας στην Καρδιολογία:

“Το Ιατρείο Μυοκαρδιοπαθειών και Νευρομυϊκών Νοσημάτων της Γ’ Καρδιολογικής Κλινικής του ΑΠΘ μέσα από τη συμμετοχή του στο Ενιαίο Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας στην Καρδιολογία (ΕΔΙΑΚ) προσφέρει την έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση, παρακολούθηση και θεραπευτική αντιμετώπιση ενός μεγάλου αριθμού ασθενών ολόκληρης της Βορείου Ελλάδος, οι οποίοι πάσχουν από ένα ευρύ φάσμα κληρονομούμενων μυοκαρδιακών παθήσεων. Μέσα από την εφαρμογή νεότερων απεικονιστικών τεχνικών (τρισδιάστατης υπερηχοκαρδιογραφίας- δυναμικής ηχοκαρδιογραφίας με άσκηση, μαγνητικής τομογραφίας μυοκαρδίου κ.α.) αλλά και τη δυνατότητα γενετικού ελέγχου, συμβουλευτικής/καθοδήγησης, το ιατρείο καινοτομεί κλινικά και ερευνητικά. Τέλος, παρέχεται η δυνατότητα εξειδικευμένου προαγωνιστικού ελέγχου αθλητών και ανίχνευσης μυοκαρδιοπαθειών στην ιδιαίτερη αυτή ομάδα.”

Διαβάστε το πλήρες άρθρο ΕΔΩ!

share

Παγκόσμια Μέρα Υγείας 2021

Η 29η Σεπτεμβρίου αποτελεί Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς και αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την αύξηση της κοινωνικής συνείδησης για τις καρδιαγγειακές νόσους. Η φράση «κάλλιο προλαμβάνειν παρά θεραπεύειν» είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, καθώς η υγεινή διατροφή και η τακτική άσκηση μπορούν να μειώσουν κατά πολύ την πιθανότητα καρδιακής νόσου. Αυτό είναι φέτος το κύριο μήνυμα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Καρδιάς, η οποία προτείνει τη βέλτιστη αξιοποίηση της τηλεϊατρικής φροντίδας για την πρώιμη αναγνώριση επικίνδυνων καρδιακών παθήσεων όπως το έμφραγμα.

share

85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η συμμετοχή του Ιατρείου Καρδιαγγειακής Πρόληψης στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στο Περίπτερο 14 – Akademia. Κατά την παρουσία στην έκθεση δόθηκε η δυνατότητα στην ερευνητική μας ομάδα να αντλήσει χρήσιμα σχόλια και εμπειρίες μέσω της αλληλεπίδρασης με το κοινό αλλά και με ασθενείς με χρόνιες καρδιολογικές παθήσεις, όσον αφορά την ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών υγείας στον τομέα της καρδιολογίας.

Η ΔΕΘ αποτέλεσε σημαντική ευκαιρία διασύνδεσης με ακαδημαικούς & πανεπιστημιακούς φορείς καθώς και νεοφυείς εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας. Ιδιαίτερη τιμή αποτέλεσε το ενδιαφέρον που έδειξαν για την εφαρμογή thessHF αλλά και τις υπόλοιπες ψηφιακές παρεμβάσεις του ιατρείου μας εκπρόσωποι κοινωνικών και πολιτειακών φορέων, όπως η Υπουργός Παιδείας κα. Νίκη Κεραμέως και βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους για το ενδιαφέρον που έδειξαν κατά την επίσκεψή τους στο περίπτερό μας. Αποτελεί σημαντικό κίνητρο να συνεχίσουμε να δημιουργούμε λύσεις για τη βελτίωση της ζωής των ασθενών με καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

share

85η ΔΕΘ

Το Εργαστήριο Καρδιαγγειακής Πρόληψης και Ψηφιακής Καρδιολογίας (Cardiovascular Prevention and Digital Cardiology Lab) της κλινικής μας συμμετέχει στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (85η ΔΕΘ) που θα διεξαχθεί μεταξύ 11-19 Σεπτεμβρίου 2021.

Πρόκειται να γίνει παρουσίαση των δραστηριοτήτων του εργαστηρίου της κλινικής μας, μεταξύ των οποίων:
Της πρώτης ειδικής για ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια εφαρμογής για smartphones και tablets, thessHF. Η thessHF αποτελεί την πρώτη ελληνική εφαρμογή για ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια. Επιπλέον πραγματοποιήθηκε πιλοτική κλινική μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε σε ένα από τα πλέον καταξιωμένα περιοδικά στον τομέα, το JMIR: mHealth and uHealth (IF: 4.77) και απέδειξε πως η χρήση της εφαρμογής βελτίωσε την αυτορφροντίδα των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια, μέσω του καλύτερου ελέγχου της συμπτωματολογίας της νόσου. Η εξέλιξη της thessHF συνεχίζεται σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής του ΑΠΘ και πρόκειται να συνεχιστεί με στόχο την παροχή των καλύτερων δυνατών υπηρεσιών ψηφιακής υγείας στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.
Ενός ειδικού αλγορίθμου τεχνητής νοημοσύνης για την πρόβλεψη εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής.
Της μελέτης emPOWERD η οποία αφορά την διαχείριση ασθενών με κολπική μαρμαρυγή με την βοήθεια mHealth-εφαρμογών απομακρυσμένης τηλεϊατρικής.

Σας περιμένουμε όλους στο περίπτερο 14 – akademia.

share

Arrhythmias Update 2021

Η 3η Καρδιολογική Κλινική ΑΠΘ και η Ελληνική Ρυθμολογική Εταιρεία διοργανώνουν το συνέδριο Arrhythmias Update 2021, με διεθνή συμμετοχή, στις 3-4 Σεπτεμβρίου 2021, στο Makedonia Palace Θεσσαλονίκης.

Βρείτε πληροφορίες για το πρόγραμμα αλλά και τη συμμετοχή σας στο συνέδριο πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.medevents.gr/congress/au21?lang=1

Σας περιμένουμε όλους εκεί!

share

Συμμετοχή στο ESC Congress 2021

Η κλινική συμμετείχε ενεργά για άλλη μια χρονιά στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας (ESC Congress 2021). Σας παραθέτουμε τις εργασίες μας που έγιναν αποδεκτές προς παρουσίαση στο συνέδριο:

Διαβάστε περισσότερα

share

EHRA expert consensus statement

Ανακοινώθηκαν οδηγίες από την European Heart Rhythm Association (EHRA) για την τοποθέτηση εμφυτεύσιμων συσκευών βηματοδότησης και απινίδωσης. Στη συγγραφική ομάδα συμμετείχε και ο διευθυντής της κλινικής μας, κ. Βασίλειος Βασιλικός. Κατεβάστε τις οδηγίες ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στη σελίδα της EHRA ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ.

share

Thess-HF app design and study results published in JMIR mHealth-uHealth

It is a great honor to announce the publication of “A Patient-Oriented App (ThessHF) to Improve Self-Care Quality in Heart Failure: From Evidence-Based Design to Pilot Study” in JMIR mHealth and uHealth, one of the most respectable journals in the field of mHealth (5-year IF: 5.323). This is a huge milestone for a journey that started way back in 2018 with the app’s earliest versions. ThessHF is one of very few mHealth apps in HF to actively include patients in its development, and we believe our commitment to put patients first paid off. We owe them a debt of gratitude, for they are our source of inspiration and motivating factor!
We would also like to thank the Hellenic Society of Cardiology for endorsing the use of ThessHF by Greek HF patients during the COVID-19 pandemic – one of the highest praises an app could hope to receive.
The Cardiovascular Prevention and Digital Cardiology Lab, manned by Dr. Bakogiannis Constantinos, Mouselimis Dimitrios, Tsarouchas Anastasios and Prof. Vassilikos Vassilios will keep using state-of-the-art technology to benefit patients. Stay tuned!

You can view the publication here: https://mhealth.jmir.org/2021/4/e24271/

share

Παρουσίαση Αγγλόγλωσσου Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών Ιατρικής ΑΠΘ

Η εκδήλωση παρουσίασης τους Αγγλόγλωσσου Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών Ιατρικής ΑΠΘ στις 15/04/2021:

Πηγή: https://www.livemedia.gr/video/422396

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα του προγράμματος: https://aristotlemedical.edu.gr/

 

share

Σκέψεις περί κορονοϊού και συναφών θεμάτων

“Από την προηγούμενη Κυριακή νοσηλεύομαι στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης με αμφοτερόπλευρη COVID πνευμονία. Προηγήθηκε μια εβδομάδα με πυρετό, βήχα και λίγη δύσπνοια. Το τεστ θετικοποιήθηκε 3 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων!!!

 

Διαπιστώσεις:

4 γιατροί της κλινικής θετικοί, οι 2 νοσηλευόμενοι (οι γηραιότεροι!!!),

7 νοσηλεύτριες της κλινικής θετικές

Διαβάστε περισσότερα

share

Το έμφραγμα δεν μπορεί να περιμένει

«Ακόμα και την εποχή του κορονοϊού, το έμφραγμα δεν μπορεί να περιμένει» είναι το σύνθημά, το οποίο ακούμε να λέει ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης, ένας από τους τρεις ηθοποιούς που εμφανίζονται στο το τελευταίο video πρότζεκτ που οργάνωσε προσφάτως η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.

Στο πρώτο βίντεο, ο Άκης Σακελλαρίου υποδύεται έναν ληστή που επιστρέφει από μια «δουλειά» πέφτοντας στην αγκαλιά της αγαπημένης του Μυρτώς Αλικάκη.

Διαβάστε περισσότερα

share

Η επίδραση του όγκου περιστατικών στην επιτυχία της επέμβασης κατάλυσης της κολπικής μαρμαρυγής

Πανευρωπαϊκή μελέτη μητρώου στην οποία συμμετείχε ενεργά η κλινική μας ανέδειξε διαφορές στην επιτυχία της κατάλυσης της κολπικής μαρμαρυγής ανάλογα με τον όγκο περιστατικών των διαφόρων κέντρων. Συγκεκριμένα, καρδιολογικά κέντρα με μικρότερο όγκο περιστατικών είχαν τάση για μικρότερη πιθανότητα επιτυχία και υψηλότερο κίνδυνο συμβαμάτων. Κατόπιν διόρθωσης ως προς τα χαρακτηριστικά των ασθενών και των επεμβάσεων οι τάσεις αυτές δεν απέβησαν σημαντικές, γεγονός που αναδεικνύει την ετερογένεια του πληθυσμού που υποβάλλεται σε επέμβαση κατάλυσης μεταξύ εξειδικευμένων κέντρων με μεγάλο όγκο περιστατικών και λιγότερο εξειδικευμένων κέντρων.

share

Η συμβολή μας στα επιδημιολογικά δεδομένα της πανδημίας COVID 19.

Ερώτηση: Μειώθηκαν οι εισαγωγές στα Νοσοκομεία για τα οξέα στεφανιαία σύνδρομα στο διάστημα του lockdown (Μάρτιος-Απρίλιος 2020)?
Απάντηση: Ναι, μειώθηκαν κατά 38.9% στην περιοχή της Θεσσαλονίκης (δεδομένα από τις τρεις Πανεπιστημιακές Καρδιολογικές Κλινικές ΑΠΘ) .

Ερώτηση: Αυξήθηκαν οι θάνατοι λόγω καρδιαγγειακών επιπλοκών στο ίδιο διάστημα?
Απάντηση: Οι καταγεγραμμένοι θάνατοι λόγω οξέων εμφραγμάτων παρέμειναν οι ίδιοι (δεδομένα από τις Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας).

Συμπεράσματα: Ο φόβος των ασθενών για πιθανή μόλυνση με COVID19 οδήγησε σε μια μείωση των προσελεύσεων στα Νοσοκομεία. Αυτό όμως δεν οδήγησε σε αντίστοιχη αύξηση των καταγεγραμμένων θανάτων στις αντίστοιχες Δημόσιες Υπηρεσίες (λαμβάνοντας υπόψη τους σχετικούς περιορισμούς). Πιθανώς θα δούμε στο μέλλον τις επιπλοκές αυτής της καθυστέρησης (αύξηση του επιπολασμού της καρδιακής ανεπάρκειας κλπ).

Περισσότερες πληροφορίες στο άρθρο μας ΕΔΩ. 

share

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΡΔΙΑΣ 2020

Πρωτοβουλία ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης των πολιτών

για τον COVID-19 και την Καρδιαγγειακή Υγεία

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς είναι μια εκστρατεία που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Καρδιολογικής Ομοσπονδίας και με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Στόχος της είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Στην  Ελλάδα, με το δεδομένο ότι η πανδημία του Covid-19 έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα, ανατρέποντας την καθημερινότητα των πολιτών που ανησυχούν ιδιαίτερα για την υγεία τους, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας προχώρησαν στη δημιουργία πολυσέλιδου φυλλαδίου για τον COVID-19 και την αλληλεπίδραση που έχει με τα καρδιαγγειακά νοήματα.

Στο συγκεκριμένο φυλλάδιο γίνεται προσπάθεια να ενημερωθούν με εύληπτο και στοχευμένο τρόπο οι ασθενείς με Καρδιαγγειακά νοσήματα και ευρύτερα οι πολίτες.

H Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά:

  • Μην αμελείτε τα φάρμακα σας
  • Σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτων συμπτωμάτων ενημερώστε άμεσα τον ιατρό σας ή πάτε στο νοσοκομείο.
  • Υιοθετήστε έναν πιο δραστήριο τρόπο ζωής
  • Σταματήστε το κάπνισμα
  • Επιλέξτε μια ισορροπημένη διατροφή
  • Ελέγχετε τακτικά την αρτηριακή σας πίεση και τη χοληστερίνη

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ!

share

Arrhythmias Update 2020 – LIVE

Το Arrhythmias Update 2020 έχει ήδη ξεκινήσει! Παρακολουθήστε live στο σύνδεσμο: https://www.livemedia.gr/au20

 

share

Arrhythmias Update 2020 – Workshops

Στα πλαίσια του συνεδρίου Arrhythmias Update 2020 διοργανώνονται δύο ξεχωριστά workshops με εκπαιδευτικό και ενημερωτικό χαρακτήρα: Workshop βηματοδοτησης με χρήση Simulator & Workshop ψηφιακών εφαρμογών στην Καρδιολογία. Η συμμετοχή στα Workshops γίνεται κατόπιν έγγραφης και μπορεί να είναι είτε με φυσική παρουσία (μέχρι 40 άτομα) είτε διαδκτυακά (χωρίς περιορισμό ατόμων). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Οι συμμετέχοντες στα Workshops θα λάβουν δωρεάν άδεια χρήσης για την εκπαιδευτική virtual πλατφόρμα για το Ηλεκτροκαρδιογράφημα και την Ηλεκτροφυσιολογια«Epicardio» μέχρι τις 31/12/2020.

share

Υποψηφιότητα του κ. Βασιλικού στις εκλογές της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας

Αγαπητέ/Αγαπητή συνάδελφε,

Με την επιστολή αυτή θα ήθελα να σας ενημερώσω για την πρόθεσή μου να συμμετάσχω ενεργά στις επερχόμενες εκλογές για την ανάδειξη του καινούριου Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ) διεκδικώντας τη θέση του Γραμματέα.

Η Καρδιολογία στην πατρίδα μας συνεχίζει να αναπτύσσεται δυναμικά κάτω από δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Η υψηλών προδιαγραφών περίθαλψη που παρέχεται στους Έλληνες ασθενείς αλλά και η σημαντική παρουσία και αναγνώριση των Ελλήνων Καρδιολόγων στους διεθνείς επιστημονικούς φορείς και οργανώσεις είναι η καλύτερη απόδειξη του επιπέδου μας.

Παρά τη σημαντική αυτή πρόοδο είναι απαραίτητη η συνεχής επαγρύπνηση και εξέλιξη. Η άρτια εκπαίδευση όλων των νέων συναδέλφων, η διαρκής μετεκπαίδευση των παλαιοτέρων, η δημιουργία κινήτρων (ηθικών και οικονομικών) για την παραμονή και εξέλιξή τους στη χώρα, αλλά και η στιβαρή εκπροσώπησή μας στην Πολιτεία είναι τα ζητούμενα που πιστεύω όλοι αναγνωρίζουμε και επιζητούμε από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΕ, ενός εκ των σημαντικότερων επιστημονικών φορέων της χώρας μας.

Η εμπειρία μου ως Ταμίας της ΕΚΕ και ως Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Ηλεκτροφυσιολογίας και Βηματοδότησης, η ενεργός συμμετοχή μου σε επιστημονικούς και ρυθμιστικούς φορείς, η ριζική αναδιοργάνωση της Γ’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής που διευθύνω, αλλά προπάντων η ειλικρινής διάθεση και το πάθος μου για την ανάδειξη και επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε, μου δίνουν τα περιθώρια να σας ζητήσω να με τιμήσετε με την ψήφο σας στις επερχόμενες εκλογές.

Φιλικά,

Βασίλειος Π. Βασιλικός
Καθηγητής Καρδιολογίας ΑΠΘ
Διευθυντής Γ’ Καρδιολογικής Κλινικής ΑΠΘ

share

Arrhythmias Update 2020

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Μετά την ιδιαίτερα επιτυχή πορεία των προηγούμενων διοργανώσεων της 3ης Καρδιολογικής Κλινικής του Α.Π.Θ., θα θέλαμε και εφέτος να σας προσκαλέσουμε στο Συνέδριο με τίτλο “Arrhythmias Update 2020” που θα γίνει στο ξενοδοχεία MAKEDONIA PALACE, την Παρασκευή 18 και το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020.

Διαβάστε περισσότερα

share

Η Γ’ Καρδιολογική Κλινική ξεκινά διαδικτυακή εκπαίδευση

Στα πλαίσια προσαρμογής της διδασκαλίας στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η πανδημία COVID-19, η κλινική μας έχει ήδη ξεκινήσει τα διαδικτυακά μαθήματα για τους ειδικευομένους της κλινικής. Διαβάστε περισσότερα

share

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ – Ο ρόλος των mHealth εφαρμογών

‘Η αυτοδιαχείριση των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια είναι ζωτικής σημασίας!’. Δείτε τη σχετική συνέντευξη του διευθυντή κ. Β. Βασιλικού στη Livemedia για την εφαρμογή thessHF και το ρόλο γενικότερα των ψηφιακών εφαρμογών υγείας στην καρδιακή ανεπάρκεια όσο μένουμε όλοι σπίτι:

share

Πανδημία COVID 19 – thessHF

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ
Η εφαρμογή thesshf για ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια διαθέσιμη μέσω της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της εταιρείας (https://www.hcs.gr/default.aspx?pageid=1107) αλλά και στο https://thesshf.com.

Stay at Home during the COVID-19 pandemic
ThessHF, the first mHealth application for Greek heart failure patients, is now available via the Hellenic Society of Cardiology. More information can be found on the society’s webpage (https://www.hcs.gr/default.aspx?pageid=1107) and on https://thesshf.com/?page_id=712.

share

Διάκριση της κλινικής μας στο πανευρωπαϊκό συνέδριο αρρυθμιών

Η εργασία της κλινικής μας με τίτλο “A machine learning classification algorithm to detect patients with paroxysmal atrial fibrillation during sinus rhythm” βρίσκεται στις τελικές 6 εργασίες προς βράβευση στο πανευρωπαϊκό συνέδριο αρρυθμιών (29-31 Μαρτίου 2020, Βιέννη) της Ευρωπαϊκής Αρρυθμιολογικής Εταιρείας – European Heart Rhythm Association. Πατείστε ΕΔΩ για να μεταβείτε στο σύνδεσμο του συνεδρίου.


Αποτέλεσμα εικόνας για ehra logo

share

Παρουσίαση των ψηφιακών εφαρμογών της κλινικής

Η κλινική μας είχε την ευκαιρία να προβάλλει τις καινοτόμες εφαρμογές ψηφιακής τεχνολογίας που χρησιμοποιεί στην εκπομπή “ΣΥΝ” στην ΕΡΤ3. Η παρουσιάστρια Σύνθια Σαπίκα προσκάλεσε το διευθυντή της κλινικής Βασίλειο Βασιλικό και τους υποψήφιους διδάκτορες Μουσελίμη Δημήτριο και Τσαρουχά Αναστάσιο σε δύο τηλεοπτικές συνεντεύξεις (24/02/20 και 28/02/20). Ο διάσημος πλέον ασθενής της κλινικής μας Βαρδάκης Αθανάσιος παρουσίασε την εφαρμογή ThessHF, ενώ η εφαρμογή για ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή myAlgos εισέπραξε εξίσου θετικά σχόλια. Στην εκπομπή παρουσιάστηκε επιπλέον ο βραβευμένος αλγόριθμος πρόβλεψης επεισοδίων κολπικής μαρμαρυγής που αναπτύχθηκε από την κλινική μας σε συνεργασία με το εργαστήριο Ιατρικής Πληροφορικής του ΑΠΘ.

Διαβάστε περισσότερα

share

Διαδερμική εμφύτευση συσκευής προσωρινής υποστήριξης αριστερής κοιλίας

Στις 28.01.2020 διενεργήθηκε στην Γ’ Καρδιολογική Κλινική του ΓΝΘ «Ιπποκράτειο» η πρώτη βορειοελλαδικά διαδερμική εμφύτευση συσκευής υποστήριξης αριστερής κοιλίας σε καρδιολογικό κέντρο.
Η συσκευή-αντλία μπορεί να εισαχθεί μέσω της μηριαίας αρτηρίας και να υποστηρίξει την καρδιά σε περιπτώσεις ανεπάρκειας της καρδιακή λειτουργίας, δίνοντας στους θεράποντες ιατρούς τον απαραίτητο χρόνο για να εστιάσουν στη θεραπεία του αρρώστου και στη βελτίωση της καρδιακής παροχής.
Η τεχνική παλαιότερα ήταν προνόμιο μόνο των καρδιοχειρουργικών κέντρων. Πλέον είναι διαθέσιμη και σε επιλεγμένα καρδιολογικά κέντρα με τους ιατρούς της Γ’ Καρδιολογικής Κλινικής ΑΠΘ να πρωτοπορούν στη Βόρεια Ελλάδα εφαρμόζοντας την πρωτοπόρα τεχνική.

share

Arrythmias Update 2020

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Μετά την ιδιαίτερα επιτυχή πορεία των προηγούμενων διοργανώσεων της 3ης Καρδιολογικής Κλινικής του Α.Π.Θ., θα θέλαμε και εφέτος να σας προσκαλέσουμε στο Συνέδριο με τίτλο “Arrhythmias Update 2020” που θα γίνει στο ξενοδοχεία MAKEDONIA PALACE, την Παρασκευή 3 Απριλίου και Σάββατο 4 Απριλίου 2020.

Διαβάστε περισσότερα

share
Arrhythmias Update 2020

Ιατρείο Καρδιαγγειακής Πρόληψης και Ψηφιακής Καρδιολογίας

Η αυξημένη επίπτωση καρδιαγγειακών νοσημάτων, σε συνδυασμό με τη ραγδαία αύξηση της χρήσης ψηφιακών τεχνολογιών από τους ασθενείς οδήγησε την 3η Καρδιολογική Κλινική ΑΠΘ στην ίδρυση του Ιατρείου Καρδιαγγειακής Πρόληψης και Ψηφιακής Καρδιολογίας.

Διαβάστε περισσότερα

share